I forbindelse med den miljøtekniske vurdering af en ansøgning om miljøgodkendelse, skal du vurdere om virksomhedens eventuelle oplysninger og forslag til egenkontrol er tilstrækkelige og relevante. Ved vurderingen bør du inddrage kendskabet til virksomheden og/eller virksomhedstypen, til indretnings- og driftsforholdene, til processerne og til de potentielle emissioner fra anlægget.
Det er vigtigt, at egenkontrollen afgrænses til det, der er helt nødvendigt for at kunne kontrollere virksomhedens forurening. Egenkontrollen fastsættes normalt med henblik på kontrol af krav til virksomhedens drift, herunder for at kontrollere overholdelse af grænseværdier for eksempelvis støj, belægningskontrol eller afkastluft.
Du kan læse mere om virksomheders egenkontrol i Miljøstyrelsens vejledning om virksomheders egenkontrol med ydre miljøforhold.
Virksomheder med standardvilkår
Når en ansøgning omhandler en virksomhed omfattet af et listepunkt reguleret i bekendtgørelsen om standardvilkår i godkendelse af listevirksomhed, kan du kun undtagelsesvist fastsætte ændrede eller yderligere vilkår end de standardvilkår, som gælder for den pågældende virksomhed. Dette fremgår af § 31, stk. 3. Det betyder, at du som hovedregel alene skal fastsætte de relevante standardvilkår.
Hvis virksomheden giver anledning til forurening, som ikke er reguleret i bekendtgørelsen om standardvilkår i godkendelse af listevirksomhed, skal godkendelsen suppleres med de nødvendige krav jf. godkendelsesbekendtgørelsens § 31, stk. 1. Herudover fastsætter godkendelsesmyndigheden de øvrige vilkår, jf. § 21, stk. 1, nr. 2 og 3, i det omfang det er relevant, samt egenkontrolvilkår knyttet hertil, jf. § 21, stk. 1, nr. 4.
Du skal derfor vurdere, om det er relevant at fastsætte supplerende egenkontrolkrav til virksomheden, hvis den giver anledning til en forurening, som ikke er reguleret i de standardvilkår, som gælder for virksomheden.
Du skal inddrage relevant lovgivning samt retningslinjerne i relevante vejledninger. Lovgivning og vejledninger kan fastsætte rammer for, hvornår og i hvilket omfang, der skal iværksættes egenkontrol. Det gælder eksempelvis Miljøstyrelsens Luftvejledning, som indeholder retningslinjer om prøvetagning, kontrolomfang, afrapportering m.v. afhængigt af hvilke stoffer virksomheden emitterer og af emissionernes størrelse.
Virksomheder med miljøledelse
Hvis virksomheden har et miljøledelsessystem, kan det være i virksomhedens interesse at koordinere forslag til egenkontrolvilkår med miljøledelsessystemets rutiner. Samtidig kan det medvirke til at sikre virksomhedens overholdelse af egenkontrolvilkårene.