Til at beskrive din virksomheds luftforurening skal du bidrage med oplysninger om:
- Hvilke stoffer, din virksomhed udsender gennem punktkilder
- Emission fra diffuse kilder
- Evt. afvigende emissioner i forbindelse med opstart/nedlukning af anlæg
- Beregning af afkasthøjder for hvert enkelt afkast
Emission af stoffer
Du skal gøre rede for alle de stoffer eller stofklasser, som din virksomhed udleder til luften.
For hvert stof eller stofklasse skal massestrømmen angives for hele virksomheden og emissionskoncentrationen for hvert afkast.
For hvert afkast skal desuden angives luftmængde og temperatur.
For mikroorganismer oplyses det systematiske navn, generel biologi og økologi, herunder eventuel patogenitet, samt muligheder for overlevelse/påvirkning af det ydre miljø. Koncentrationen af mikroorganismer i emissionen angives.
Udsender din virksomhed lugt, skal der også gøres rede for dette, herunder i hvilke afkast, der er emission af lugt og størrelsen på lugtemissionen.
Er der etableret rensningsmetoder, skal disse beskrives, herunder også rensningsgrader. (Hvis I eksempelvis har leverandørgarantier på rensningsgrader, vil det være en god idé at vedlægge disse).
Stofklasser, massestrøm og emission angives som anført i Miljøstyrelsens gældende vejledninger om begrænsning af lugt- og luftforurening fra virksomheder.
Emission fra diffuse kilder
Diffuse kilder kan optræde ved utætheder i produktionsudstyr, ved aflæsning af råvarer og håndtering af disse, specielt hvis de foregår udendørs.
Unormale driftstilstande eller uheld kan ofte også give anledning til diffuse udslip.
Emission fra diffuse kilder kan være vanskelig at kvantificere og ofte også svære at vurdere på forhånd. Driften kan være tilrettelagt således, at diffus emission søges undgået, ligesom der også kan være taget særlige hensyn ved indretning af virksomheden. I forbindelse med udarbejdelse af ansøgning om miljøgodkendelse skal du skrive, hvorfra i produktionen, der kan forekomme diffus emission samt, hvad du har gjort for at begrænse den diffuse emission.
Opstart/nedlukning af anlæg
Du skal gøre rede for særlige emissioner, som kan finde sted under opstart og nedlukning af anlæg.
Beregning af afkasthøjder for hvert afkast
For hvert afkast skal der foretages en beregning af nødvendig afkasthøjde. Beregning af nødvendige afkasthøjder skal ske med de beregningsmetoder, der er angivet i Miljøstyrelsens gældende vejledninger om begrænsning af lugt- og luftforurening fra virksomheder.
Det er oftest OML-modellen, der anvendes. OML-modellen er en atmosfærisk spredningsmodel, der bruges til at beregne luft- og lugtbidrag til omgivelserne, og til at vurdere om de såkaldte B-værdier overholdes.
En B-værdi er en vejledende grænseværdi for, hvor meget en virksomhed må bidrage til omgivelserne med et bestemt stof. De vejledende B-værdier kan du finde i Supplement til B-værdivejledningen 2008
Er der tale om en lille emission fra et afkast, er det ikke nødvendigt at lave en spredningsberegning for at finde ud af, om afkastet er tilstrækkeligt højt. I Luftvejledningen er det defineret, hvad der forstås ved en lille emission. Hermed menes, at spredningsfaktoren, dvs. forholdet mellem emissionen og B-værdien, er mindre end 250 m3/s. I sådanne tilfælde skal der ikke foretages spredningsberegning, men afkastet skal blot føres 1 m over tag. Dog kan der være tilfælde, hvor der skal tages hensyn til omliggende bygninger, og i så fald kan kriteriet ikke anvendes.
Hvis virksomheden udsender stoffer til luften og et habitatområde kan blive berørt, er det også nødvendigt med depositionsberegninger. Depositionsberegninger foretages ligeledes med OML-modellen.
Godkendelsesmyndigheden fastsætter vilkår i godkendelsen om hvilke grænseværdier, der skal gælde for luftforureningen. Som udgangspunkt bestemmes grænseværdierne ud fra Miljøministeriets bekendtgørelser, BAT-konklusioner, "BAT reference documents" samt Miljøstyrelsens luftvejledning og B-vejledningen.
Grænseværdierne er afgørende for, hvilke forureningsbegrænsende foranstaltninger, du skal foreslå.
Liste over relevante bekendtgørelser og vejledninger findes på Miljøstyrelsens hjemmeside.
Hvor finder du oplysningerne
De oplysninger, du skal fremskaffe og anvende ved ansøgningen kan f.eks. findes i:
Leverandørdata: Ventilatorleverandør kan oplyse om luftmængder. Filterleverandør kan oplyse om rensegrader, emissioner mm. for luftrensningsforanstaltninger. For energianlæg kan leverandøren give oplysninger om effekt, emissioner mm. Send gerne leverandøroplysninger ind sammen med ansøgningen om miljøgodkendelse. Hermed dokumenterer du, hvad I har planlagt, og hvilket resultat det vil give. Så har miljømyndigheden mulighed for at basere sin afgørelse på dette grundlag og stille vilkår på en form, som passer med det planlagte.
Erfaringstal: Inden for mange brancher er der på baggrund af mange års erfaring og målinger opnået erfaringer med f.eks. emissionen fra filtre under givne produktionsforhold.
Målinger: Hvis der er tale om kendt teknologi, kan der hentes information i måleresultater på egne anlæg, eller evt. fra anlæg, som leverandøren måske kan fremskaffe.
Oplysninger om hvilke stoffer, der kan optræde i luftafkast, giver ofte sig selv ud fra de råvarer, der anvendes, men i visse tilfælde kræver det indgående kendskab til processer for at kunne estimere disse tal. Disse oplysninger kan ofte gives af leverandøren af produktionsudstyr i samarbejde med virksomheden, men bør i nogle tilfælde også underkastes en uafhængig professionel vurdering.